فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1379)

مجله پزشکی قانونی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1379)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1379/05/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 3
  • مقالات تحقیقی
  • مهندس ایرج محمدفام، غلامحسین صدری صفحه 5
    از میان حوادث تصادفات رانندگی بویژه در کشورهای در حال توسعه نظیر کشور ما از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا علاوه بر اینکه همه ساله منجر به از بین رفتن و مصدوم شدن تعداد زیادی از افراد جامعه می شود خسارات شدیدی را نیز بر اقتصاد ملی کشور وارد می سازد.
    پژوهش حاضر که یک مطالعه توصیفی مقطعی محسوب می شود به منظور بررسی اپیدمیولوژی حوادث رانندگی منجر به مرگ استان همدان از مهر 77 تا مهر 1378 و با استفاده از اطلاعات موجود در سازمان پزشکی قانونی همدان انجام گرفت.
    تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده که مشتمل بر 251 مورد حادثه بود نشان داد که بیشتر متوفیان حوادث مورد مطالعه در دوره یاد شده در رده سنی 21 تا 30 سال قرار دارند) 18.7 درصد). وجود رابطه معکوس بین میزان تحصیلات و فراوانی کشته شدگان از یافته های دیگر این مطالعه بود. همچنین مشخص شد که اکثر قربانیان حوادث جاده ای استان را عابرین پیاده تشکیل می دهند (2/45 درصد). در کلیه حوادث محل اصلی وارد شدن ضربه و علت نهایی مرگ، ضربه به ناحیه سر بوده است (به ترتیب 2/50 و 8/55 درصد). «زمان سیاه» که بیشترین حوادث رانندگی منجر به مرگ استان در آن رخ داده بود (4/20 درصد) ساعات 16 و 17 تعیین شد.
    آموزش اصول ایمنی جاده ای به افراد جامعه، مراقبتهای بیشتر از گروه های آسیب پذیر، بهبود شرایط ایمنی جاده ها و نظارت دقیق بر اجرای مقررات راهنمائی و رانندگی بخشی از پیشنهادات مجریان طرح جهت کاهش میزان حوادث جاده ای و مرگ و میرهای ناشی از آن می باشد.
    کلیدواژگان: حوادث جاده ای مرگ و میر همدان
  • محمدرضا محمودی صفحه 13
    برای بررسی و ارزیابی عوامل خطر در مردان و زنان دچار انفارکتوس حاد میوکارد تحقیقی بر روی 126 بیمار متشکل از 81 مرد با میانگین سنی 32/11± 83/57 سال و 45 زن با میانگین سنی 81/11 ± 53/62 سال انجام گرفت. در این تحقیق عوامل خطری از جمله سن، جنس، دیابت، فشار خون، هیپرلیپیدمی، استعمال دخانیات، تاریخچه خانوادگی، میزان اسید اوریک خون و وضعیت تاهل مورد بررسی قرار گرفت. در سطح اطمینان 99/0 بین جنس و عوامل خطری مثل فشار خون و استعمال دخانیات اختلاف آماری معنی دار وجود داشت اما بین جنس و تاریخچه خانوادگی، نوع هیپرلیپیدمی و وضعیت تاهل تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    میانگین میزان کلسترول افراد دچار هیپرکلسترولمی و میانگین تری گلیسیرید افراد مبتلا به هیپرتریگلیسریدمی و میانگین میزان قند خون ناشتا بیشتر از mg/dl 180 در مردان، کمتر از میانگین این پارامترها در زنان بود. میانگین میزان اسید اوریک مردان دچار هیپراوریسمی اندکی بیشتر از میانگین این پارامتر در زنان هیراوریسمی بود اما هیچ تفاوت آماری معنی داری بین میانگین ها در دو جنس مشاهده نشد. خطر نسبی افزایش فشار خون، استعمال دخانیات، تاریخچه خانوادگی، هیپرلیپیدمی، هیپرکلسترولمی، دیابت و هیپراوریسمی به ترتیب 85/0، 56/0، 16/0، 68/1، 03/1، 4/0، 47/0 در کل افراد محاسبه شد.
    کلیدواژگان: انفارکتوس حاد میوکارد، عوامل خطر، خطر نسبی، هیپرکلسترولمی، هیپرتریگلیسریدمی، هیپراوریسمی
  • علی زمانی، الهه امینی، مهبد کاوه، وحید امین زاده صفحه 19
    در این تحقیق آینده نگر که به مدت یکسال از ابتدای سال 1378 انجام گردید، کلیه نوزادان متولد شده در بیمارستان امام خمینی (ره) و دکتر شریعتی توسط مجریان طرح به طور کامل در طی 24 ساعت اول تحت معاینه بالینی قرار گرفتند. مجموعا 4073 نوزاد وارد این طرح شدند که از این میان 150 مورد حداقل یک ناهنجاری ماژور یا مینور داشتند. این گروه 46 درصد دختر، 7/48 درصد پسر و 30/5 درصد دارای ابهام جنسی بودند.
    ناهنجاری ها به صورت معنی دار در گروه کم وزن (وزن کمتر از 2500 گرم) و در گروه نارس (سن داخل رحمی کمتر از 37 هفته) شایعتر بود ((P=0.0001 در ضمن ارتباط معنی داری بین مصرف داروها، بیماری های مهم مادر (از جمله دیابت)، حاملگی های چند قلویی و سابقه مثبت در بستگان درجه اول نوزاد با شیوع کل ناهنجاری ها بدست آمد. در گروه مورد بررسی شایعترین ناهنجاری ها مربوط به سیستم استخوان بندی و سپس سیستم عصبی بود و در درجات بعدی دستگاه ادراری تناسلی، سر و گردن و دستگاه گوارش قرار گرفت. ارتباط معنی داری بین جنس، سابقه سقط در مادر و شغل پدر یا مادر با شیوع کل ناهنجاری ها بدست نیامد.
    کلیدواژگان: نوزادان با وزن تولد پایین (LBW)، دارو
  • بهپور یوسفی، محمود متحدی پزشک صفحه 26
    ترانزیشن مهره کمری که یک مشکل مطرح در بهداشت حرفه ای و پزشکی قانونی می باشد، عبارت است از ساکرالیزاسیون و لومباریزاسیون، که در 3 تا 20 درصد جمعیت عادی دیده می شود. از طرفی کمر درد یکی از مشکلات بزرگ در جامعه امروزی می باشد. اگر چه قبلا ارتباط این ناهنجاری با کمردرد، فتق دیسک بین مهره ای و جنس به طور گسترده مطالعه شده، ولی نتایج آنها ضد و نقیض است. هدف از این بررسی تعیین میزان شیوع این آنومالی و ارتباط آن با متغیرهای فوق می باشد. این بررسی در 250 فرد مبتلا به کمردرد (گروه مورد) و 250 فرد غیرمبتلا (گروه شاهد) انجام شد که گروه مورد بر اساس متغیر فتق دیسک بین مهره ای به دو زیرگروه با فتق دیسک بین مهره ای (182 نفر) و فاقد فتق دیسک بین مهره ای (68 نفر) تقسیم شدند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه 40 (20 الی 60) سال بود (نمونه گیری به روش آسان بود). هر دو گروه از نظر کلینیکی و رادیولوژی مورد ارزیابی قرار گرفتند و میزان شیوع ترانزیشن مهره ای در گروه شاهد 8/8 درصد (10 نفر ساکرالیراسیون، 22 نفر لومباریزاسیون)، در گروه مورد 4/6 درصد (7 نفر ساکرالیزاسیون، 9 نفر لومباریزاسیون)، در هر دو گروه 6/7 درصد (16 نفر ساکرالیزاسیون، 22 نفر لومباریزاسیون)، در مردان 9/8 درصد (11 نفر ساکرالیزاسیون، 13 نفر لومباریزاسیون)، در زنان 6 درصد (6 نفر ساکرالیزاسیون، 8 نفر لومباریزاسیون)، در افراد مبتلا به کمر درد با فتق دیسک بین مهره ای 8/2 درصد (4 نفر ساکرالیزاسیون، 3 نفر لومباریزاسیون) و در افراد مبتلا به کمردرد با منشا غیرفتق دیسک بین مهره ای 6/3 درصد (3 نفر ساکرالیزاسیون 6 نفر لومباریزاسیون) بود. مقایسه یافته ها در بین دو گروه فوق نشان داد که بین ترانزیشن مهره ای (ساکرالیزاسیون، لومباریزاسیون) با کمر درد (P=%3988)، فتق دیسک بین مهره ای (P=%2123) و جنس (P=%2778) از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود ندارد. نتیجه گیری می شود این ناهنجاری را در صورتی می توان به عنوان علت کمر درد در نظر گرفت که سایر عوامل ایجاد کننده آن رد شده باشد و لذا در ایجاد کمر درد و فتق دیسک بین مهره ای نفش ندارد.
    کلیدواژگان: ترانزیشن مهره ای، ساکرالیزاسیون، لومباریزاسیون، آنومالی مهره، کمردرد، فتق دیسک بین مهره ای
  • صلاح الدین دلشاد صفحه 34
    ابهام جنسی یکی از مسائل مهم جراحی اطفال بشمار می آید. تشخیص بموقع نوع عارضه و تصمیم گیری سریع برای درمان و تبدیل کودک به جنسیت مناسب در پیشگیری از بسیاری عوارض از جمله عوارض روانی اثر بسزایی روی کودک و خانواده اش دارد. از آنجائیکه ابهام جنسی در چهار گروه هرمافرودیسم زنانه کاذب، هرمافرودیسم مردانه کاذب، هرمافرودیسم حقیقی و دیسژنز مختلط گوناد قابل بررسی می باشد، تصمیم گیری برای تعیین جنسیت مناسب به معیارهایی همچون نوع کروموزوم، طول فالوس و وجود گونادها و رحم بستگی دارد. در نوع دیسژنزی چون باید گونادها حتما برداشته شوند لذا جنسیت مناسب، دخترانه می باشد. سن مناسب برای انجام اعمال جراحی بین 2 تا 6 ماهگی است. هدف از اعمال جراحی کوتاه کردن یا ترمیم فالوس، ایجاد دهانه و تکمیل واژن و ایجاد لب های کوچک و بزرگ می باشد. برای تامین زیبائی و کارآئی مناسب برداشتن قسمتی از فالوس بجای کوتاه کردن آن با روش recession و انجام واژینوپلاستی با کمک فلاپها توصیه می شود. در بیمارستان حضرت علی اصغر طی 5 سال اخیر سی مورد ابهام جنسی تحت عمل جراحی قرار گرفته و به جنسیت مناسب تبدیل گشته اند. نتایج اعمال جراحی بسیار مطلوب بوده است.
  • مقالات گزارش موردی
  • احمد محققی صفحه 40
    قدر دندانهایتان را بدانید که بعد از مردن هم به دردتان می خورد؛ مشروط بر آنکه دست اندکاران به ویژه پزشکان محترم قانونی همچون همیشه دقت و توجه کافی مبذول بدارند.
    دندانها در کار پزشکان در زمان حیات عموما و کار پزشکان قانونی پس از ممات خصوصا ارزش و اهمیت فراوان دارد از آنجا که با بی دقتی و بی توجهی طبیب در معاینه و معالجه بیماران جان آنان به خطر می افتد و با کم توجهی پزشک قانونی خون انسانی هدر می شود. برای روشن تر شدن موضوع شما را در جریان پرونده ای که در زمان تصدی بازپرسی ویژه رسیدگی به قتلهای عمدی به آن رسیدگی کرده ام قرار می دهم و سپس به درسهایی که از آن گرفته ام، اشاره می کنم.
  • سلسله آموزشهای مداوم پزشکی قانونی (3)
  • حوادث دسته جمعی
    وحید نوایی لواسانی، شعله بارونی، علیرضا کاهانی صفحه 43
    حوادث و فجایع دسته جمعی مشکلات عدیده ای را برای پزشکان قانونی بوجود می آورند که برطرف کردن آنها اساسا نیاز به آمادگی های قبلی دارد. در صورت وجود یک برنامه از قبل طراحی شده و وجود پرسنلی کاملا ماهر، مسائل به آرامی حل و برطرف می گردد. در صورتی که برنامه ای وجود نداشته و پس از وقوع حادثه قرار به تنظیم برنامه باشد، هرج و مرج بوجود خواهد آمد. متاسفانه این حالت ایده آل و آرمانی همیشه تحقق نمی یابد. وقوع حوادث شدید و مخرب در ساختمانها و مراکزی مثل پالایشگاه های نفت و کارخانجات شیمیایی قابل پیش بینی بوده و می توان برنامه ای برای مقابله با این حوادث طراحی نمود که در صورت وقوع حادثه، نیاز به تغییرات چندانی ندارد. برخلاف موارد فوق وقوع حوادث در جاده ها، راه آهن و موارد مشابه قابل پیش بینی نمی باشد. این مساله خصوصا در حوادث هواپیمایی صادق است.
  • مقالات مروری
  • سعید حکیمی ها صفحه 52
    در مقابل وظیفه ای که هر پزشک در خودداری از افشای اسرار بیماران دارد، یکی از وظایف روزمره پزشکان در ارتباط با حرفه خود، این است که بنا به تقاضای بیمار خود، اقدام به صدور گواهی در خصوص وضعیت سلامت، بیماری یا نقص عضو او بنماید. برخی بیماری ها و نواقصی که افراد به آن مبتلا هستند، موجب می گردد تا از انجام وظایف و تکالیفی که قانونا بر عهده آنان است بتوانند معاف گردند. بنابراین بیمار حق دارد از پزشک خود گواهی بخواهد و پزشک هم باید به درخواست بیمار جواب مساعد داده و گواهی لازم را بر اساس واقعیت صادر نماید.
  • علیرضا کاهانی، حمیدرضا گودرزی صفحه 58
  • فخرالدین تقدسی نژاد، ساسان بهشتی صفحه 66
    رعایت ملاحظات اخلاقی در طب از مهمترین وظائف یک پزشک بوده که در این میان رشته طب کار با توجه به الزام پزشک به رعایت مسائل اخلاقی در قبال کارگر و کارفرما نسبت به سایر رشته های طب از حساسیت و اهمیت بیشتری برخوردار است. رعایت این مهم بنحوی که منجر به تضییع حقوق طرفین نگردد، هنر پزشک طب کار می باشد. اگر چه در این مختصر بیان تمام جنبه های اخلاقی مربوطه نمی گنجد، ولی از آنجائیکه در کشور ما اکثر پزشکانی که وظیفه پزشک کار را به عهده دارند، آموزش کلاسیک و تخصصی این رشته را ندیده اند، سعی می شود خلاصه ای از اصول اخلاقی قابل استفاده برای این دسته از پزشکان بیان گردد.
  • راهنمای نویسندگان
    صفحه 70
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحه 73
|
  • Mohammad Fam. E., Sadri.Q.H Page 5
    Accidents and especially the road accidnets are going to be an important cause of death and human injuries in developing countries. Road accident brings to our country many national damages not only human injuries and deaths, but economical loss.The study was conducted to describe some relative characters to the road accidents and it’s deaths. Hamedan was selected as the study area and the number of deaths were 251 person. Deaths were belonged to one year records, from sep 1999 to sep 2000. Records were held in the Medical Legal Office of Hamedan.The results showed that most of deaths have been between 21 and 30 years old (18.7%). It was a reverse relation between death frequency and literacy. From the deaths, pedestrians have been 45.2%. Head was shocked in 55.8% of the killed person, and can be said as a main cause of the deaths. In the accidents, black time was between 16 and 17 p.m., and the frequency of deaths in the black time was 20.4%.Our findings compared to others surveys, and discussion made some suggestions from the results. It is suggested a public education to convalesce people driving behavior. It was reminded that safe road and vehicle are necessary and they are the first step to decrease the road accident damages.
    Keywords: Road accident, deaths
  • Mahmmodi. M.R Page 13
    This investigation was carried out to evaluate risk factors in men and women with acute myocardial infarction on 126 patients that included 81 males with the mean age of 57.83 ± 11.32 year and 45 females with the mean age of 62.53 ± 11.81 year. In this study, risk factors such as age, sex, diabetes mellitus, hypertension, hyperlipidemia, cigarette smoking, family history, blood uric acid, and marital situation was assessed. In C.I=0.99, there are significant difference between sex with hypertension and cigarette smoking but no significant difference was shown between sex with family history, kinds of hyperlipidemia and marital situation. Males with hypercholesterolemia or hypertriglyceridemia or diabetes with FBS> 180 mg/dl have lower mean serum level than females; males with hyperuricemia have higher mean lower of uric acid than females but no significant difference was shown between means in two sexes.Relative risk of hypertension, cigarette smoking, family history, hyperlipidemia, hypercholesterolemia, diabetes and hyperuricemia in all patients were 0.85, 0.56, 0.16, 1.68, 1.03, 0.4, 0.47 respectively.
  • Zamani.A., Amini.E., Kaveh.M., Aminzadeh.V Page 19
    In this prospective study which was done for one year since 1378, all neonates <14073 cases> born in above 2 hospitals were examined by investigators for congenital malformations during their first 24 four hours of life. 150 cases had at least one major or minor malformation. 46% of then were female, 48.7% were male and 5.3% had sexual ambiguity.Malformations were more prevalent in low brith weight and premature groups . drug use, major maternal diseases , maltifetal gestation and positive family history had significant positive relation with such anomalies. The most common inVolved systems were skeletal, nural, urogenital, head and neck and alimentary respectively. Sex, history of abortion and occupation of mother or father had no association with these malformations.
    Keywords: LBW neonates – drug – congenital – malformations
  • Behpour. Yousefi, M. Motahadi Pezeshk Page 26
    Transitional vertebrae (TV) which is a problem in occupational health and in forensic medicine, including sacralization (SAC) and lumbarization (LUM), occurs in about 3-20% of general population. The low back pain is great problemes in the world. Although the impact of these variation in causing low back pain (LBP), discal herniation (DH) and its relation to gender has been extensively studied, but the results are controversial. The aim of this study were to examine those causal relationship and to determine the incidence of T.V in:1)250 patients with LBP were divided into two subgroups based on with discogenic {DC(n=68)} and non-discogenic {non DC(n=182)}, and 2) 250 normal subjects as control group. The age of the subjects ranged from 20 to 60 years old (mean=40). Each group was evaluated clinically and radiographically. The prevalence of TV was as follows: in control group8.8% (10 cases of SAC and 12 case of LUM);in LBP group 6.4%(7cases of SAC and 9 cases of LUM);in all subjects 7.6%,(16 cases of SAC and 22 cases of LUM); in male group 8.9% (11 cases SAC and 13 cases LUM); in female group 6% (6 cases SAC and 8 cases of LUM); in LBP patients with DC 2.8% (4 cases of SAC and 3 cases of LUM) and in LBP patients non DC 3.6% (3 cases of SAC and 6 cases of LUB). There was no significant relationship between TV (SAC and LUM) and LBP, sex and DH.
    Conclusions
    low back pain should be ascribed to congenital abnormalities only after all other causes of back pain have been ruled out as possibilities, so TV doesn’t play a role in inducing LBP and DH.
    Keywords: Transitional Vertebrae, Sacralization, Lumbarization, spine Anomaly, Low back pain, intervertebral Disc herniation
  • Delshad. S Page 34
    Sexual Ambiguity is an important issue in paediatric surgery. Early diagnosis and management for giving the child a proper sex can prevent many complicatains suchas psychological conflicts in the child and his family. Sexual ambiguity can be classfied into four groups: female pseudo hermaphrodism, male pseudohermaphrodism, true hermaphrodism and mixed gonadal dysgenesis, Selection of proper sex depend on factors such as chromosomal type, length of phallus, presence of gonads and uterus, the proper sex in gonadal dysgenesis is female because the gonads should be removed. Surgical correction should be done2-6 mounths after birth. Decreasing phallus length or its repair, creation of opening for vagina and its completion and creation of labia major and minor were done during surgery. Phallus reconstruction by recession rather than resection and vaginoplasty with flaps can result in better fuction and appearance in our hospital 30 cases of sexual ambiguity were treated by surgery during last years and successfully were given a proper sex.